Árazás, ajánlat fázis

A STR Vision szoftver árazás, ajánlati modulja az elsőre nagyon egyszerűnek tűnő feladatot teszi átláthatóvá, gyorssá és gazdaságossá, ami az építőiparban közel sem annyira átlátható. A modul számos szolgáltatással rendelkezik, bejegyzésben összefoglaljuk  a legfontosabb ismérveket, tesztelési tapasztalatokat.

Folyamat

A költségvetés készítés folyamata két fő elemre (árlista és mennyiségi adatokra) alapul és folyamat lényege a kettő összerendelése ajánlat vagy költség kalkuláció számára, de ez a 2+1 funkció számos kisebb folyamattal egészülhet ki.

  1. Árlista létrehozása nem csak a tétel felvételét és ár megadását jelenti, hanem itt kezelni kell a régi projektekből kinyerhető árakat, vagy az alvállalkozók árait, vagy csak a ár-költség elemzéshez szükséges adatok menedzselését.
  2. Kigyűjtés természetesen történhet a rajzok elemzésével és a mennyiségi adatok kalkulcáiójával, de jelentheti a tervező táblázatos adatainak bemásolását, vagy 3D-s adatok drag&drop-os átvételét.
  3. Az árazás pedig nemcsak a két elem összerendelését kell jelentenie, hanem az alvállalkozói árak elemezését, az ajánlat különböző formátumait, a fedezet elemzését, a járulékos költségek figyelembe vételét, stb. De ráadásul ezt egy folyamatosan  mélyülő, egyre részletesebb elemzés készítés, ahol első négyzetméter alapú becslést is kell a rendszernek támogatni, de a részletes megvalósulási árelemzést is.

Árlisták kezelés

Árlista nélkül nincs  árazás, így első lépésben fel kell venni az árlistát, amely az STR Vision rendszerben egy összetett parametrikus rendszert jelent. Ez biztosítja, hogy több szintű ár legyen, hogy a legkülönbözőbb formában lehessen költségvetést készíteni, és visszatérő folyamatok minnél automatizáltabb legyenek.

További részletek itt>>>

Kigyűjtés

Az árazás legmacerásabb munkája a kigyűjtés, amelyet mint egy forró követ dobál egymásnak a tervező és a kivitelező, pedig szinte minden ezen múlik. A rendszer nem tudja elfelejtetni a kigyűjtés nehéz feladatát, de sok segítséget tud  adni, mind a különböző segéd felületeivel, mind az ellenőrző riportokkal, mind az érintettektől történő egyszerű adat átvétellel.

További részletek rövidesen.

Kigyűjtés BIM modellel

A BIM a létesítmény komplex információs modellje, amelyben az épület teljes életciklusa alatt minden szereplő által létrehozott és használt információ kerül egységes leírásra, elősegítve a hatékony kommunikációt. A kigyűjtés számára azért fontos a BIM, mert az építész és a társtervezők által készített 3D-s model tartalmazza azokat az adatokat, amelyek a kigyűjtéshez kellenek. Beolvasva a tervező által adott 3D-s modellt, kiválasztva az árlista megfelelő tételét,  a szumma térfogatot átdobva a nézegetőből, a rendszer már  be is árazta az első emelet vasbeton munkáit.

További részletek itt>>>

Alvállalkozó ajánlat kezelése

Legtöbb projekt nem tud meglenni alvállalkozók nélkül, így az ő ajánlataiknak kezelése fontos funkciója a programnak . A fontosabb lépések:

  1. Árazatlan lista elkészítése és kiküldése az alvállalkozóknak
  2. Alvállalkozó általi árazás elkészítése és visszaküldése
  3. Árak összehasonlítása és döntés az alvállalkozóról, az ő árainak, mint árlista elem átvétele

A fenti folyamatot támogatja az STR Vision és itt lehet részleteket megismerni.

BIM modellek reviziója

De aki dolgozott már igazi projekten, az tudja, hogy folyamatosan jönnek az ujabb és ujabb módosított modelek, amelyekre nem szeretne senki újból és újból kigyűjtést és költségvetést készíteni. A rendszer rendelkezik egy összehasonlító funkcióval, így azonnal látszik, hogy mi a változás az épületben, mi töröltek, mit változtattak, mi az új.

További részletek rövidesen.

Árajánlat készítés

Ha  rendelkezésre áll a megfelelő mennyiség érték és ár, akkor nincs más hátra mind elkészítsük az árazást a két tétel összerendelése alapján. Az árazást számos segéd funkció segíti, így bevezethet új ismérveket, képezhet új hierarchiát.

Ha a költség és díj tételt is felvett az árlistában, azonnal képződik a fedezet, átlátható kimutatások készíthetők. Rendszer nagy segítséget jelent az árlejtés során, a helyszínen átláthatóvá válnak a fedezetek, vagy a kritikus pontok.

A rendszer természetesen alkalmas a járulékos költségek kezelésre, így biztosítékok, biztonsági fedezetek, pénzügyi költségek is beszámítását is meg lehet oldani.

További részletek rövidesen.

Szabály alapú ajánlat készítés

A különböző parametrikus számítások és kigyűjtések összerendelése a az árakkal lementhető szabályként. Így ha azonos jellegű épületeket kíván valaki beárazni, a mennyiségi adatok azonos (BIM) formában elérhetők, akkor ez mint szabály lementhető. A következő épületnél nincs más dolgunk, mint kiválasztani a szabályt, és szabály által érintett épület egység, szakipari rész máris be van árazva. Azonos jellegű épületek költségvetésénél jelentősen felgyorsulhat a munka.

További részletek rövidesen.

Tapasztalatok

A program jelenleg még angol nyelven fut, de rövidesen elkészül a magyar verzió, amelynek bejelentését sokan várják már a szakmában. Az első bemutatók és pilot projekt sikeres volt, minden érintett az építőipar vállalatirányítási rendszerének (talán nem sértődnek meg az érintettek, hogy építőipar SAP-jének hívjuk) látta a STR Visiont, és kíváncsian tekintenek az első projektek elé. Nagy és közepes építőipar cégek számára és megrendelő és beruházó számára egy olyan eszköz, ami jelentős hatékonyság növelést hoz a vállalatok életében, elsősorban az átláthatóság mentén, de számos más fronton okozhat hatékonyság növelést.

A rendszer további funkcióról (projekt menedzsment, elszámolás), az árazás részleteiről folyamatosan publikálunk bejegyzéseket.

Szoftverről több itt tudható meg

One thought on “Árazás, ajánlat fázis

Comments are closed.