Mennyiségi kigyűjtés – első lépés az épülethez

Az árazás, ajánlat elkészítésének fontos kirtériuma a mennyiségek kigyűjtése. Bármely minőségű költségbecslést, kalkulációt készít ahhoz terület, térfogat, darabszám adatokra van szűkség. De ennek kigyűjtése nem tartozik a legnépszerűbb feladatok közé, így a tervező, kivitelező folyamatosan  hárítja át a feladatot. Ráadásul a kigyűjtés egy újra és újra megjelenő feladat, hiszen az első költségbecsléshez kellenek négyzetméter adatok, az ajánlat készítéskor különböző minőségű mennyiségi adatokból dolgozik az ajánlatadó, de tételes elszámoláskor az utolsó elem beépítéséről is kellenek mennyiségi adatok. Így folyamatosan frissíteni kell a kigyűjtést, kezelni kell a változásokat, fejlődéseket.

Mennyiségi kigyűjtés hagyományosan

Mindenki vett elő üreslapot, ahol elkezdte összeadni a felfelületet, kiírni az ablakok méretét, hogy a költségvetésben végül már egy összegzett érték kerüljön. STR Vision használata esetén oda lehet adni az üres papírlapokat gyermekünknek, mert egy külön felületen végezhető el az előszámítások. Akár a hossz*vastagság*magasság szorzatból is kiszámolja a program a térfogatot, akár közvetlenül beírhatjuk a m3 értéket, de akár le is vonhatjuk az ablakok méretét a számítás során.

Az értékek helyére kerülhet paraméter, változó, így ráhagyások, csökkentések, vagy változó méret alapján is tud a program mennyiséget kalkulálni.

A tételehez számos kiegészítő adat rendelhető, így biztonsági tényező, képek és rajzok és természetesen az alap mértékegység is.

Mennyiségi adatok gyors átvétele

Sokszor készen kapja kivitelező az adatokat a kivitelezőtől. Ha ez egy Excel tábla, akkor egy drag&drop technikával átmásolható a teljes mennyiségi kigyűjtés, vagy egy része. Ezentúl számos más formátumban olvashatók be az a készen kapott adatok.

A mennyiség kigyűjtésről az alábbi videó 00:40 percétől talál információt.

És ha ennél is gyorsabb lenne

Ha ennél gyorsabb és interkaktívabban akar mennyiséget kigyűjteni, akkor érdemes BIm modellt használni, amiről részleteket itt talál.