CAD 2016 trendek

A digitális kihívás, vagy ahogy sokan nevezik az üzleti életben, digitális átállás a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés területén is számos változással jár. Mai bejegyzés a tervező programok aktuális trendjeit mutatja be.

Felmérésről

A Business Advantage már több éve méri a tervező program trendeket. A szervezet szerette volna megismerni, hogy az érintettek, milyen tudatosságal, mit használnak, és mit gondolnak a  CAD-k jövőjéről. Az idei felmérő kérdőívet 610-en töltötték ki. A mintában meghatározóak a kis és a közepes vállalatok, illetve amerikai és  európai vállalatok.

Legtöbb kitöltő menedzser pozicióban volt  és az iparági megoszlásban a gyártás és az építőipar közel egyformán egy harmadot hasított ki a mintából.

 

Tudatosság és használat

Az első ábrában egyszerre szerepel a tudatosság(bordó) és használat (kék) értéke. Egy görbében (piros) felrakták kettő felmérés arányát, ami mutatja, hogy mennyire van összefüggésben a tudatosság a tényleges használattal. Tudatosságot a felmérők azzal kérdéssel mérték, hogy a kitöltő melyik kifejezésről hallott, amit követne is.

Látható, hogy a 2D-s és 3D-s téma, ahol a gondolat valósággá válik és minél kisebb használat (tapasztalat), annál nagyobb a fikció a témában. Ide kell sorolnunk a most oly népszerű BIM témát is.

A következő ábra tudatosság trendjét mutatja meg, hogy változott az elmúlt években. Azon témák, ahol szignifikás előretörés van, azokat a szerzők bekarikázták. Lehet mondani ezek a trendi témák.

Következő ábra mutatja a használat változását. Látszik, hogy szimuláció és mobil eszközök használatának emelkedése megtört, de a 3D nyomtatás, illetve használat alapú fizetés szignifikásan nő.

Fontosság

Rákérdeztek, hogy a fenti témák közül mi a fontos a kitöltő vállalatának. Talán nem meglepő, hogy ez összecsöng az előző pontban megismert használattal.

Nézve a kitöltők szektor adatait, látható vált néhány összefüggés:

  • Építőipar számára a 2D rajzolás, a mobil eszköz használat és a valósághű ltványkép fontos
  • PDM, CAM és 3D nyomtatás a gyártás számára fontos

Ez talán a felmérés nélkül is tuduk volna.

Trend

Használatott és fontosságot elhelyezték egy koordináta rendszerben. Látható, hogy szignifikás az összefüggés, legtöbb érték a tengely mellett helyezkedik el. A tengely felett van a 3D ynomtatás, így itt használat megelőző a fontosságot. Átló alatt van, így piaci poteciál van benne, a konkurrens tervezésben, PLM-ben.

Hazai felmérés

Szeretnénk mi is megismerni  hazai igényket, így mi is indítottunk egy felmérést. Kérjük, szánjon rá 5 percet és ossza meg velünk véleményét. Felmérés indítása itt  >>>

 

 

Forrás:

Results of Worldwide CAD Trends 2016 Survey

 

Reményeim szerint április 11-dikén minél nagyobb számban jelen lesztek a Cadmatic idei szemináriumán.

One thought on “CAD 2016 trendek

  1. Visszajelzés: Vita indító

Comments are closed.