Költségvetés gyorsan BIM-mel

A felpörgött tempójú építőipari működésben különösen fontos, hogy a folytonosan változó adathalmaz kezelése gyorsan és minél kevesebb hibával történjen. Ehhez két dologra van szükség: egy egységes nyelvre és egy jó, eljárást támogató, modellező szoftverre.

Az építőipari költségvetés egy egyszerű szorzást jelent ÁR*MENNYISÉG, amihez két dolog kell,

  • az árlista és
  • a mennyiségi kigyűjtés.

A mennyiségi kigyűjtés, beleértve területi adatok kiolvasása a rajzból, elemek darabszámok megszámlálása különböző kimutatásokból, beton m3 összegzése a szerkezeti rajzokból az egyik legnehezebb és ezáltal legkevésbé szeretet eleme az építőiparnak.  A tervező, a beruházó és a kivitelező folyamatosan civakodik, hogy melyikük készítse el (végül mindegyik megcsinálja), de nélküle nincs költségvetés, nincs projekt. Ráadásul az építés különböző fázisaiban különböző mélységű információkra, mennyiségi adatokra van szükségünk, így kezdetben csak a területi adatokra, végén már az adott oszlop beton térfogatára, vas mennyiségére és a zsaluzat felületére is. Az adat szükséglet folyamatosan változik és ezt az interaktív folyamatot minél gyorsabban és minél kevesebb hibával kell kezelni. Ehhez két dologra van szükség: egy egységes nyelvre és egy jó, eljárást támogató, modellező szoftverre.
BIM alapú megjelenítő

Egységes nyelv – BIM

Az építőipar digitalizációjában az elmúlt időszakban jelentős áttörést hozott a BIM (Building Information Modeling), amely iránymutatást ad az egységes kommunikációra, az egységes nyelvet biztosítja. A BIM folyamatos fejlődésben van, de kialakultak azok a szabványok, amelyek segítségével mindenki azonos a nyelven kommunikáljon az épületről, legyen az tervező, a kivitelező vagy az üzemeltető.

BIM dimenziói
BIM dimenziói

A BIM nemcsak az épület térbeli geometriáját írja le, hanem adatokat is tartalmaz a különböző anyagokra, az építési időzítésekre és a költségre. Ez nevezzük a BIM dimenzióinak, létezik

  • 3D az épület geometria leírására és hozzákapcsolodó paraméterek, mint az objektum anyagminősége
  • 4D, amely az épület időbeli adatait tartalmazza, elsősorban az ütemezést és
  • 5D, amely a költség adatokat írja le,

sőt ma már 6D és 7D is létezik. A ma kapható legtöbb építész és társtervező szoftver képes BIM szerinti adatokat kiadni IFC formátumban, amely már tartalmazza az összes szükséges információt.

Amikor egyszerűvé válik a kigyűjtés

Ha költségvetéskészítő rendelkezik egy IFC modellel (ilyet ArchiCAD-ből, Revit-ből, vagy Tekla-ból is kimenthető), akkor az STR Vision építőipari szoftverben gyorsabbá és felhasználóbaráttá válik a mennyiségi adatok kigyűjtése. A 3D-s modellt beolvasva, a különböző szűrési feltételekkel ki tudja választani az lemérendő objektumokat (például első emeleti vasbeton falak).  Lekérdezve az objektumok tulajdonságát, nincs más feladat, mint átdobni a térfogat információt a költségvetés program megfelelő sorába és máris kész a tétel ajánlatban.

Az adat nem egyszerűen átmásolódik a költségvetésbe, hanem kiépül egy aktív kapcsolat a BIM objektum és költségvetési tétel között, ami biztosítja az interaktív módosítást az egész projekt során. Ezért az előző modellhez képest mindig megjeleníthető a 3D-s modellben a különbség.

  • Ha az építész törölt egy falat a tervben, akkor a tétel(ek) törlését a költségvetésben csak el kell fogadni,
  • ha módosult az ablak mérete, csak el kell fogadni az átvezetést.

Így a mindennapos változások pillanatok alatt átvezethetők, nagyságrendileg lerövidítve a költségvetés készítést és árajánlat módosításának idejét, javítva a minőségi mutatót.

A verziók összehasonlítása és átvezetése a költségvetésbe
A verziók összehasonlítása és átvezetése a költségvetésbe

És amikor már boldogsággá válik a mennyiségi kigyűjtés

Még ennél is jelentősebb gyorsulás érhető el, ha lementi a fenti összerendeléseket, ezekből csoportos szabályokat hoz létre. A következő társasház építési projektben a szabályokat felhasználva a program automatikusan kiolvassa a 3D-s IFC modellből a mennyiségi adatokat és hozzárendeli azokat a megfelelő árlista tételhez. Ha az árlista aktualizálva van, pillanatok alatt árajánlat áll rendelkezésre. Azon fejlesztőknek vagy kivitelezőknek, akik általában hasonló jellegű épületeket fejlesztenek, illetve a tervezők biztosítják a BIM-es modellt, szinte gyerekjátékká válhat az árajánlat készítés.

Az STR Vision egyik legkomplexebb építőipari szoftver, további szolgáltatásai hasonló hatékonyság növekedést nyújtanak. Ismerkedjen meg Ön is ezzel a lehetőséggel, kérjen bemutatót a forgalmazótól

Bemutató kérés

Cíkk rövíditett változata a Magyar Építéstechnika 2018/1-2 számában jelenik meg.

További cikkek a témában:

Árlista nélkül nincs ajánlat

BIM model a kigyűjtésnél

Árazás, ajánlat

2 thoughts on “Költségvetés gyorsan BIM-mel

  1. Visszajelzés: Reggeli Construma előtt

Comments are closed.