Új BIM alapú építőipari szoftver Magyarországon.

Szakmai körben a BIM (épületinformációs modellezés) korábban csupán egy mágikus kifejezése volt az építőipar digitalizációs útjának egy lépcsőfokaként. Azonban ma már nem csak a nagyvállalatok, de egyre több kisebb iroda is BIM rendszerben gondolkozik, ami nem csak a tervezés folyamatában, hanem a kivitelezések racionalizációjában is jelentős szerepet kap.

 

A digitális átállás, a piac kihívásai és a BIM terjedésének köszönhetően a vállalatok elsődleges céljai közé emelkedett a folyamatok szoftveres támogatása.

Legújabb versenyzőként a BEXEL MANAGER komplex BIM alapú építőipari szoftver magyarországi forgalmazása is elindult a K-Ép Stúdió által, amely komplex megoldást nyújt a kivitelező, tervező, beruházó és üzemeltető cégeknek.

A szoftver számos funkcióval rendelkezik, amik megkönnyítik az előretervezést, és jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek egy-egy projekt során, mind a Tervezői, mind a Megrendelői, és természetesen a Kivitelezői oldalon egyaránt.

Főbb funkciók:

BIM 3D

A Bexel Manager kizárólag IFC  és BCF modellekkel képes együttműködni. Így a jól elkészített modell létfontosságú a valós mennyiségszámításokhoz. A szoftver képes a valós idejű navigációra a modelltérben, ami azt jelenti, hogy a bármilyen részletet, metszetet,  valamint alaprajzot képesek vagyunk a programon belül kezelni.

Variálhatjuk a textúra kiosztásokat, egyedi mintázatokat is használhatunk, valamint látványos sétákat is tehetünk a 3D-s modellben. A modell rendelkezik minden olyan funkcióval, ami szükséges a megfelelő tervezői kommunikációhoz és minden szolgáltatás rendkívűl felhasználóbarát. Külön kiemelendő az ütközésvizsgálat, amelynek eredményei jelentősen segítik a hatékonyság növelését.

BIM 4D

A tervezés koordinálása mellett az építkezés egyik legfontosabb része a Projekt Menedzsment. A BEXEL MANAGER segítségével a teljes építési folyamat átlátható és kontrollálható. Segítségével intelligens építésütemezéseket hozhatunk létre.

A modellen az építés egyes fázisait különböző grafikai elemek segítségével tehetjük átláthatóvá, amely követhetőbbé teszi a komplex folyamatrendszert és jelentős kiesett időt spórolhat a Kivitelező és Beruházó részére.

Az elkészült folyamatábrákat könnyen összevethetjük a költségvetéseinkkel, majd azokat a program magas szintű Excel támogatottságával könnyen exportálhatjuk.

A program segítségével az elkészült ütemterveinket látványos szimulációval láthatjuk el a könnyebb prezentálhatóság érdekében.

BIM 5D

Az építkezés várható időtartamáról, és főbb fázisairól előrehaladási vizsgálatokat készíthetünk, melyek segítségével kiszűrhetők a kritikusabb pontok a kivitelezés során. A projektünkhöz (akár BIM elemünkhöz, akár más, egyedi objektumhoz, csoporthoz) költségeket, árakat rendelhetünk. A költségvetés különböző osztályok szerint készülhet (Masterformat, Uniformat,..) és természetesen a tény-adatok is bekerülnek az adatbázisba. Az elkészült költségvetéseket összehasonlíthatjuk, majd később a tervezett és valós költségeket is könnyedén dokumentálhatjuk közös ábrák segítségével.

Költségvetéseinkhez könnyen csatolhatunk különböző erőforrásokat, melyek segítségével munkaerő grafikonokat készíthetünk.

 

BIM 6D

A költségvetések csupán 20%-t teszik ki az építéssel járó tételek. A jelentős hányadát az építkezés befejezését követő épületüzemeltetés, és fenntartás, valamint a karbantartás költségei veszik fel.

A program segítségével jelentős előnyben részesülhetünk a hagyományos beruházásokhoz képest, hiszen a programban egy összetett BIM modellen keresztül ismerhettük meg a terveket, az építéshez tartozó összes folyamatot a program segítségével terveztük meg és dokumentáltuk, valamint a költségvetés összes verziója a rendelkezésünkre áll az üzemeltetési feladatok során.

Így nem szükséges bontással és utótervezéssel kezdeni bármilyen módosítással járó átalakítást, mivel a megvalósulási modell már rendelkezésre áll.

 

Első benyomások

A program tesztelésekor az elsődleges dolog ami megragadja a figyelmet, már rögtön a nyitólapon megfigyelhető. Első pillantásra is észrevehető, hogy  ez a program szép, kidolgozott,  teljesen logikusan felépített, valamint kellemes grafikával rendelkezik.

A program anyanyelve az angol, de a logikus felépítésnek hála, a nyelvet kevésbé értők is hamar el tudják sajátítani a szükséges munkafolyamatokat a honlapon található oktatási segédletek, és a forgalmazó által szervezett oktatások során.

Az első ismerkedés során kipróbálhatjuk a tervezést segítő ütközésvizsgálatokat, valamint a BIM modellből átvett adatok alapján pontos mennyiségszámításokat, és alapos költségvetés készíthetünk. Az említett vizsgálat könnyen elkészíthető egy-egy vagy akár több komplex épületmodell elemre egyaránt. A felület átlátható, könnyen navigálhatunk a különböző funkciók között.

Sajnos a program összes képessége nem ismerhető meg ilyen rövid idő alatt, de mindenesetre első benyomásra pozitív gondolatokkal távozhatunk. Valóban érződik, hogy a program képes áthidalni a különböző folyamatokat, és egységesen egy rendszeren belül kezelni őket, így nagy potenciállal rendelkezik a hazai építőipari vállalatok számára is.

 

A program egyes funkcióiról hamarosan részletes bemutató cikkeket készítünk. Addig is hadd javasoljam ennek a videónak  megtekintését.